Logo Loading

Kompresör ve Basınçlı Hava Sistemleri

Weblog Bilgi

Vidalı Kompresör Prensibi

Vidalı Kompresör Prensibi

Vidalı Kompresör Çalışma şekli

Bundan 50 yıl önce hava kompresörü deyince pistonlu kompresör akla gelirken artık endüstride vidalı kompresör standart hale ve çok yaygın durumda kullanılmaktadırlar.

Pistonlu kompresörler sadece düşük kapasite ya da yüksek basınç ihtiyacı olan işletmelerde kullanılmakta. Sanayide basınçlı hava ihtiyacının çok büyük kısmını karşılayan vidalı kompresörler’den oluşmaktadır. 

Vidalı kompresörler nedir, nasıl çalışır?

Vidalı kompresörlerin  başlıca çalışma prensibi, temel parçaları ve sık karşılaşılan vidalı kompresör arızaları hakkında bilgi sahibi olmak, özellikle bakım ekibinin işini kolaylaştıracaktır.Yandaki şekilde belirtilmiş olduğu gibi sadece vidalı kompresör çalışma prensibi alınmıştır.

  Vidalı Kompresör’de Vida Grubu ve Çalışma Şekli Nasıldır ?


Vida Gurubu

Vidalı kompresörler yağlı ve yağsız tipte olabilir, bu yazıda yağlı vidalı kompresör konu alınmıştır. Yağlı tip vidalı kompresörler birbirini tahrik eden iki vida profilinin arasındaki hacmin daralması ve bu daralan hacimde havanın sıkıştırılması prensibine göre çalışır. Vidalardan biri kompresör motoruna bağlıdır.

Modern kompresörlerde erkek rotor motora direkt akupledir. Aktarma için kayış ya da dişli kullanılırsa kayıplar oluşacaktır.

Pistonlu kompresör ile arasındaki en büyük farklardan biri olmaktadır. pistonlu hava kaybı yaşarken vidalı aldığı havayı tamamen sıkıştırıp hava tankına basmaktadır.

Vidalı kompresör yağı hatasız çalışma için çok önemlidir. Vidalar birbirine temas halinde çalıştığı için doğru yağlama yapılması kompresörün hararet yapmasını engeller ve vidaların uzun ömürlü olmasını sağlar.

Bu nedenle kompresör yağı değişimi ihmal edilmeden üreticinin belirlediği periyoda göre yapılmalı, yağ seviyesi mutlaka kontrol edilmelidir.

Vidalı kompresörlerde en önemli konularda biri de vida devridir. Yüksek devirde çalışan vida daha fazla ısınacağı için kompresör hararet sorunu yaşama ihtimali artar.

Düşük devirde çalışan kompresör vidası hem ısınmayacak hem de daha uzun ömürlü olacaktır. Aslında bu ısınma olayı en çok bakım eksikliği, yağlama ve hava kapasitesi kullanımı yüksek olduğu zaman makinenin sürekli çalışması buna birde sıcak ortam eklenirse bu durumda en büyük arızalara neden olmaktadır.

                                  Vidalı kompresör’de Yağlama Sistemi,

Seperatör

Vidalı Kompresör‘de en büyük görev alan hem yağ haznesi olarak kullanılan hemde yağın hava ile birbirinden ayrılmasını sağlayan yağ seperatörü’dür.

Vidalı kompresörlerin bastığı havanın içindeki yağın ayrılması için gerekli bir parçadır. Seperatör filtrelerinin değişimi de gecikmeden yapılmalı ve orijinal kalitede filtreler kullanılmalıdır.

Kalitesiz seperatör filtre kullanımı nedeniyle basınçlı hava hattına yağ basmasına neden olur ve ciddi sorunlara yol açabilir.

Vidalı Kompresör‘de diğer bir özellik pistonlu kompresör ve çeşitlerinden farkı hava radyatörden geçerek daha kuru bir şekilde hava tankına ulaşmasıdır.

Bu tarz kompresörlerde sistem iyi analiz edilip en iyi değerde ve şartlara uygun kompresör verilmeli ve kullanılacağı sektörde uygun nokta seçilip gereken temiz hava ve hava sirkülasyonu iyi sağlanmalıdır. Bu nedenle verim artışı ve ömrünün uzatılmasına neden oluruz ve bir çok maddi kayıptan kaçınmış oluruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Konular

× Whatsapp Hattı

Anahtar kelimenizi girin